مارگون بهشت گمشده در استان فارس

به گزارش وبلاگ من، آبشار مارگون سپیدان در موقعیت جغرافیایی E515337 N302927 در استان فارس واقع است. ین آبشار به ارتفاع 70 متر و عرض 100متر، به دلیل قرار دریافت درداخل تنگه زیبای مارگون و تعدد رگه های آبشاری که به درون دره و راستا رودخانه می ریزند

مارگون بهشت گمشده در استان فارس

آبشار مارگون

آبشار مارگون سپیدان در موقعیت جغرافیایی E515337 N302927 در استان فارس واقع است. این آبشار در استان فارس و در کنار روستای مارگون واقع شده است. این روستا از توابع روستای کمهر (Komehr) از شهرستان سپیدان (اردکان سابق) است. سپیدان و مناطق اطراف آن به دلیل کوهستانی بودن و داشتن ارتفاعی بالای 2200 متر آب و هوائی سرد دارد و به گفته شاهدان عینی در مواقعی از زمستان در این آبشار قندیل هائی از یخ تشکیل می شود.

این آبشار به ارتفاع 70 متر و عرض 100متر، به دلیل قرار دریافت درداخل تنگه زیبای مارگون و تعدد رگه های آبشاری که به درون دره و راستا رودخانه می ریزند و همچنین تداخل درختان جنگلی و توپوگرافی ناحیه کوهستانی و رودخانه ای، زیبایی عجیبی به این آبشار بلند و زیبا که همچون ماری در دل کوه جاریمی شود، داده است . درپیرامون این آبشار علاوه بر جریان رودخانه ها و چشمه ها، زیبایی های طبیعی دشت های مملو از لاله واژگون وگل های رنگارنگ ختمی و دیگر گل های وحشی ، منظره ای بدیع پدید می آورند که ملاقات از آن را به خاطره ای فراموش نشدنی تبدیل می نمایند.

دلیل شهرت :

از مشخصات منحصربفرد این آبشار است که سرچشمه آبشار از پیشانی یک کوه بلند صخره ای است و آب با فشار از درون شکاف های صخره فوران می نماید و مجموعه ای از آبشارها را به صورت تابلویی گسترده نمایش می دهد. در انتهای آبشار، آب به صورت نهری عظیم به رودخانه کمهر می پیوندد. مارگون از معدود آبشارهای ایران است که برای اکوتوریست های خارجی نیز شناخته شده است و اغلب خواستار ملاقات آن هستند. محدوده این آبشار به عنوان یک منطقه حفاظت شده در فهرست آثار طبیعی ایران به ثبت رسیده که نشان از غنای گونه های گیاهی و جانوری آن دارد.

آبشار مارگون

این آبشار در حقیقت سرچشمه رودخانه است و در بالای کوه هیچ رودخانه ای نیست، بلکه از بدنه دیواره صخره ای کوه، بیش از چند هزار چشمه وجود دارد که آب از آنها به بیرون ریخته میشود.

از این حیث این آبشار هم عظیمترین و هم مرتفع ترین آبشار چشمه ای در دنیا است. همچنین در ادامه راستا رودخانه انبوه درختان، باغات سیب و … به چشم می خورد. رودخانه حاصل از این چشمه ها بسیار پر آب بوده و تا سپیدان امتداد دارد. آب این آبشار در گرم ترین فصل سال بسیار خنک و زیر 10 درجه است.

لازم به ذکر است، دو روستای لوداب و مارگون در بین یاسوج و سی سخت واقع شده است که با روستای مارگون سپیدان متفاوت است.

این آبشار از لحاظ تقسیمات کشوری کاملا در شهرستان سپیدان است و با مرز یاسوج و سپیدان بیش از 10 کیلومتر فاصله دارد.

پوشش گیاهی و جانوری منطقه

غنای گونه های گیاهی و جانوری اطراف آبشار سبب شده تا محیط پیرامون آن به عنوان یک منطقه حفاظت شده در سال 78 در فهرست آثار ملی به ثبت برسد.

دشت اطراف آبشار در فصل بهار مملو از لاله های واژگون و دیگر گُل های وحشی و گل های رنگارنگ ختمی و ... می شود.

همچنین درختان زالزالک و نوعی زرشک در میان بافت جنگلی اطراف آبشار دیده می شود. علاوه بر اینها، باغهای سیب سرخ و زرد اطراف در فصل بهار با شکوفه ها و در تابستان با میوه های رنگین خود منطره ای تماشایی را خلق می نمایند. در کنار پوشش جنگلی چشم نواز این منطقه جانورانی همچون خرس قهوه ای، بز و پازن، خارپشت، کفتار، رودک، شغال، گرگ، روباه معمولی و... نیز در این منطقه به حیات خود ادامه می دهند.

داستان مارگون

مارگون، یکی از روستاهای زیبای ایران در استان فارس است. اگر عاشق روستاگردی در زمستان هستید، این روستا را می توان در اولویت های روستاگردی در زمستان فارس دانست. ساکنان این منطقه را اقوام لر و قشقایی ها دانست که زمستان را برای کوچ انتخاب کرده اند.اهالی مارگون، مهمان نواز و خون گرم بوده و به خوبی پذیرای بازدید جهانگردان از داخل و خارج از کشور هستید و راهنمای محلی خوبی برای گردش در مارگون و مناطق اطراف هستند. یکی از ظرفیت های جذاب فرهنگی مارگونی ها را باید در مراسم عروسی آن ها دانست.

پوشش گیاهی مارگون

اگر خوش شانس باشید، در بعضی از اوقات، عروس و دامادهای مارگونی را مشاهده خواهید کرد که با لباس های رنگارنگ و جذاب، به ملاقات عروس مارگون می آیند و تصاویر زیبا و خاطره انگیزی را با مظهر جذابیت طبیعی فارس، می گیرند.

روستای مارگون بدلیل قرار دریافت در شیب کوهستانی، دارای بافت متمرکز و پلکانیست. مصالح بکار رفته در خانه های قدیمی شامل چوب، خشت، سنگ و گل است. روستا دارای سطح قابل توجهی از باغات سیب و گردو است. بعد از روستا تنگی با پوشش جنگلی زاگرسی و انبوه واقع شده است که در آن رودخانه ای جاریست و پس از دقایقی پیاده روی در یک راستا سنگفرش میتوان به آبشار مارگون رسید. آبشار مارگون در میانه این تنگ واقع شده است.

در پائین دست رودخانه مارگون باغهای سیب زرد و سرخ و ... فراوانی دیده می شود. در بین درختان جنگلی آنجا هم زالزالک و نوعی زرشک دیده می شود و به برکت این رود ، حوضچه پرورش ماهی زیادی نیز درست شده است.

دسترسی

بر خلاف بیشتر آبشا رهای ایران راه دسترسی به آبشار مارگون بسیار آسان است. اگر از شهرهای شمالی کشور قصد سفر به این آبشار را دارید، بعد از رسیدن به مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، شهر یاسوج، طول راستا شما تا آبشار حدود 65 کیلومتر خواهد بود. در کیلومتر 29 جاده یاسوج به اقلید تابلو هایی شما را به سمت آبشار راهنمایی می نمایند. راستا خودرو تا 800 متری آبشار ادامه دارد. ادامه راستا را باید پیاده طی کنید. هرچند که این راستا پیاده روی نیز سنگ فرش و دارای پله های سیمانی است. از آنجایی که این آبشار از نظر تقسیمات کشوری در استان فارس و کاملا در شهر سپیدان واقع شده است ممکن است برای رسیدن به آن راستا دیگری را انتخاب کنید.

راستا مارگون

اگر از جنوب کشور راهی دیدن این آبشار هستید بعد از رسیدن به مرکز استان فارس، شیراز، به سمت سپیدان حرکت کنید. از سپیدان تا آبشار حدود 130 کیلومتر راه در پیش دارید. هر دوی این راه ها آسفالت و دارای جاده های زیبا با طبیعتی بکر و مثال زدنی هستند. بنابراین انتخاب راه تا مقصد به عهده شما است. به خاطر داشته باشید راستا آبشار کوهستانی است و در فصول سرد و هنگام بارش برف ممکن است راه های ارتباطی قطع شوند.

آبشار در راستای بن بست و دره هایی پر شیب واقع شده است. به همین خاطر فضای بسیار زیادی در پارکینگ و محوطه وجود ندارد. بهتر است در فصول پر جهانگرد و روزهای تعطیل در ساعات اولیه روز آنجا باشید تا علاوه بر دور ماندن از مسائل ترافیکی، بتوانید بهتر از مناظر لذت ببرید

بهترین فصل سفر

به دلیل آب و هوای بسیار خنک منطقه، دیدن این آبشار در فصول گرم سال توصیه می شود. طبیعت منطقه در فصل بهار دیدنی ترین لباس خود را بر تن می نماید. به هنگام رویش لاله های واژگون یکی از کم نظیرترین مناظر را در اطراف آبشار شاهد خواهید بود.

آبشار مارگون مقصد مناسبی برای فرار از گرمای تابستان محسوب می شود. با وجود اینکه جلوه های یخی آبشار ها دیدنی است اما در سرمای زمستان راستا این آبشار و روستاهای اطراف به خاطر بارش برف مسدود می شود و دسترسی به آبشار را تقریبا ناممکن می نماید.

زیبایی این آبشار در فصل زمستان کوهنوردان و علاقه مندان به سفرهای زمستانی را بسیار شیفته خود می نماید. یخ زدن آب آبشار و سفید پوش شدن زمین از برف زیبای زمستانی، جلوه ای کم نظیر به طبیعت مارگون می بخشد و زیبایی این تابلوی باشکوه طبیعت، سرمای زمستان را برای جهانگردان دلنشین و گرم می نماید.

توصیه های سفر به مارگون

توصیه های مارگون گردی

1- مارگون، متعلق به همه ایرانیان است و حفظ محیط زیست آن، اهمیت بسیار دارد.

2- در ایام تعطیل، جهانگردان بسیاری به سمت مارگون رهسپار می شوند و به همین خاطر، اگر قصد استفاده از سمفونی جادویی مارگون را دارید، روزههای غیر تعطیل را برای ملاقات از این عروس زیبای فارس انتخاب کنید.

3- راستا سفر به سمت مارگون در ایام زمستان، پر برف است و بعضاً مسدود می شود. پیش از حرکت، آخرین شرایط آب و هوایی راستا را از اداره راه سوال کنید.

4- اگر قصد اقامت در اطراف مارگون را دارید، کفش مناسب و وسایل گرمایش همراه داشته باشید.

5- نزدیک ترین پمپ بنزین به مارگون در شهر سپیدان است و در شهر مارگون، صندلی سوخت وجود ندارد.

6- اطلاعات جهانگردی سپیدان و مارگون را از اداره کل جهانگردی استان فارس کسب کنید.

7- مارگون، اثرملی طبیعی کشور است و امیدواریم در آینده ای نه چندان دور، به فهرست میراث یونسکو اضافه شود. عدم آلودگی محیط زیست و حفظ جذابیت بصری آن، از جمله فاکتورهای مهم ثبت آثار طبیعی در این فهرست دنیای است.

8- آشتی با طبیعت را با مارگون گردی در فارس شروع کنیم.

منبع: نمناک

به "مارگون بهشت گمشده در استان فارس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مارگون بهشت گمشده در استان فارس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید