معلولان روستایی توانمندسازی خواهند شد

به گزارش وبلاگ من، روستاییان و افراد معلول در روستاها از امکانات کمتری به نسبت شهرنشینان برخوردارند. خدمات درمانی و توانبخشی در مناطق روستایی آنچنان که باید و آنطور که در شهرها ارائه می شود، وجود ندارد.

معلولان روستایی توانمندسازی خواهند شد

به همین دلیل بهزیستی در اجرای طرح سی بی آر یا توانبخشی مبتنی بر جامعه، اقداماتی را در روستاها انجام می دهد. البته این طرح شامل شهرنشینان هم هست. اقداماتی که برای روستاییان انجام می شود حائز اهمیت است، چراکه رفتن به روستاهای کم امکانات و صعب العبور از اهمیت بیشتری برخوردار است. در چند ماه اخیر بهزیستی استان البرز در مناسبت های مختلف با استفاده از تسهیلگران موسسات توانبخشی زیر نظر بهزیستی به روستاها اعزام شده و اقدامات توانبخشی را در همان مکان برای مددجویان روستایی انجام می دهند. این اقدامات در همه روستاهای البرز اتفاق می افتد.

  • هدف طرح

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی البرز درباره طرح سی بی آر یا توانبخشی مبتنی بر جامعه، این گونه می گوید: طرح توانمندسازی افراد دارای آسیب نخاعی به منظور تسریع و تسهیل در پذیرش شرایط جدید و سازگاری با آن، کاهش فشارهای روانی وارد بر فرد و خانواده، ارتقای کیفیت زندگی و کاهش هزینه های تحصیلی مرتبط با معلولیت تهیه شده است.

شیوا اکبری می افزاید: هدف از اجرای این طرح به حداکثر رساندن توانایی مددجو در زمینه حرکتی، اجتماعی، جسمی و روان، مستقل شدن در انجام امور شخصی و افزایش کیفیت زندگی، ارجاع مددجو به مراکز پزشکی برای درمان، تجهیز کردن لوازم توانبخشی و بهداشتی، برگزاری کلاس های آموزشی مورد نیاز به صورت گروهی یا انفرادی، مناسب سازی خانه ها و معابر با همکاری شهرداری، مشاوره ازدواج، افسردگی، خانواده، تحصیل و... است. این مسئول ادامه می دهد: این که افراد معلول در ایاب و ذهاب و دسترسی به ادارات، دانشگاه ها، اماکن تفریحی و بسکمک اماکن دیگر دچار مشکل باشند، به معنای نابرابری با سایر شهروندان است. جای دریغ است که با موانعی روبه رو باشیم که زمینه حضور معلولان را در جامعه محدود می کند. وی می افزاید: در بحث بهبود وضعیت معاش و توانمندسازی افراد دارای معلولیت نیز خدمات بسیار زیادی در نظر گرفته شده و سعی می کنیم برای این افراد در زمینه توسعه مهارت هایشان، خوداشتغالی، اشتغال های دستمزدی، خدمات مالی و مناسب سازی محیط زندگی شان، تردد آسان و راحت آنها در محیط زندگی و تشکیل گروه های خودیار اقداماتی را انجام دهیم.

اکبری می گوید: در طرح سی بی آر بر واگذاری امور به معلولان و جوامع محلی تاکید شده و در مرحله اول اجرای آن ارائه آموزش ها به معلولان، خانواده معلولان و افراد محل زندگی آنها مدنظر قرار گرفته است. وی با بیان این که توانبخشی مبتنی بر جامعه سی بی آر یک طرح نیست، بلکه یک برنامه است و اعتبارات خاص خود را دارد، می افزاید: این طرح سبب توسعه خدمات توانبخشی در سطح محلی و جلوگیری از مرکز محوری در ارائه خدمات است که از سال 87 آغاز و در نهایت تبدیل به برنامه شده است.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی استان می گوید: بهزیستی با ایجاد سازوکارهایی، اشتغالزایی برای مددجویان را در اولویت خود قرار داده و در این راستا حمایت از مشاغل خانگی، خوداشتغالی و پرداخت تسهیلات به کارفرمایان را مدنظر خود قرار داده است. اکبری یکی از مهم ترین نتایج اجرای این طرح را فراهم کردن اشتغال پایدار برای معلولان دانسته و می گوید: در صورت آموزش به خانواده ها و مناسب سازی محیط می توان شرایط بهتری را برای زندگی افراد معلول و توانمندسازی آنها فراهم کرد که این موضوع می تواند با ارائه آموزش های مهارتی اشتغال پایداری را برای فرد معلول فراهم کند.

  • جامعه هدف روستایی

کارشناس توانبخشی اداره کل بهزیستی استان می گوید: از طریق تسهیلگران بهزیستی، نیازمندان و معلولان در مناطق صعب العبور شناسایی می شوند و از این طریق خدمات توانبخشی و توانپزشکی به آنها ارائه می شود. آزاده سیوشی می افزاید: در اداره کل بهزیستی استان بعضی فعالیت ها به بعضی موسسات واگذار می شود و اکنون توانبخشی مبتنی بر جامعه به 6 موسسه واگذار شده است و هر شهرستان یک موسسه دارد. در کرج موسسه هستی بخش البرز از موسساتی است که بسکمک از فعالیت ها را برعهده گرفته و زیر نظر بهزیستی استان اقدام می کند. در استان 220 جامعه هدف روستایی داریم که این موسسه 38 روستا در کرج را تحت پوشش قرار داده است.

وی می افزاید: در مناسبت های مختلف با هماهنگی با روستاییان و دهیاران روستاها اطلاع رسانی های لازم انجام می شود. روزی خاص معین شده و در آن روز تیمی برای توانبخشی به روستاها راهی می شوند. در این تیم کاروان سلامت نیز حضور دارند و به صورت رایگان در روستاهایی که بدون درمانگاه و صعب العبورند، خدمات رسانی می کنند. سیوشی با اشاره به سالمندان روستایی می گوید: در کنار اقدامات سی بی آر برای معلولان، به سالمندان روستایی نیز خدمات رسانی می شود. وی اضافه می کند: همچنین دوره آموزشی روان و بهداشت سالمند و معلول هم برگزار می شود.

  • ارائه خدمات رایگان برای مددجویان توانبخشی روستایی

تسهیلگر میانی مرکز هستی بخش البرز می گوید: این مرکز زیر نظر بهزیستی فعالیت دارد و کار توانبخشی مبتنی بر جامعه بر عهده اش است. پگاه اِنج می افزاید: پرونده های مددجویان بهزیستی روستاهای جاده چالوس و بخش مرکزی قسمت بالای کرج، مانند بیلقان برغان و قسمت محمدشهر، علی آباد گونه و گلستانک در این مرکز مورد بررسی قرار می گیرند. وی با اشاره به کار تسهیلگران در موسسات توانبخشی تحت پوشش بهزیستی البرز اضافه می کند: تسهیلگری یعنی تسهیل و آسان کردن کارهایی که در رابطه با مددجو و بهزیستی انجام می شود و تسهیلگر رابط بین مددجو و بهزیستی است. این تسهیلگر می گوید: حدود 38 روستا زیر نظر این موسسه قرار گرفته است و خدمات رایگان به مددجویان ارائه می دهد.

انج با اشاره به خدمات رایگان به مددجویان ادامه می دهد: خدماتی نظیر ویزیت پزشک، روانشناس، پزشکان متخصص و خرید تجهیزات پزشکی برای مددجویان تحت پوشش در این مرکز رایگان انجام می شود. وی می افزاید: اعزام کاروان سلامت یکی از خدماتی است که به صورت رایگان برای اهالی روستا انجام می شود. این اقدام در تفاهم نامه ای با هلال احمر اجرا شده است. انج می گوید: کاروان سلامت به روستاها اعزام شده و با تشکیل کمیسیون پزشکی و ایجاد پرونده پزشکی برای مددجویان، آنها تحت پوشش ما قرار می گیرند. این تسهیلگر بهزیستی می افزاید: از اقدامات دیگری که ما برایشان انجام می دهیم ایجاد زمینه برای اشتغال است. وی می گوید: در دفعات در روستاهای مختلف برنامه هایی برای اشتغال زایی ایجاد می کنیم تا مددجویان دستاوردهای خود را عرضه کنند.

انج می افزاید: در چند ماه گذشته تاکنون در روستای محمودآباد، روستای امام چشمه و خانه باغ فاتح با ایجاد نمایشگاهی از دستاوردهای روستاییان زمینه را برای ایجاد اشتغال برایشان فراهم کردیم. در آینده نیز در روستاهای دیگر این اقدامات برای روستاییان مناطق مختلف انجام می پذیرد. وی ادامه می دهد: در نمایشگاه دستاوردهای روستایی مددجویان شهرستان های استان البرز شرکت کردند. انج با اشاره به اهداف این اقدامات می گوید: این اقدامات با هدف خودکفایی مددجویان انجام می شود. هرچند بهزیستی به مددجو کمک می کند، اما مددجو نیز باید بتواند در زندگی راستا خویش را بیابد و خودکفا شود. این اقدامات را با ایجاد کارگاه های تولیدی استادشاگردی انجام می دهیم. وی می افزاید: تلاش ما در این مراکز کمک به مددجویان و توانبخشی مبتنی بر جامعه است. امید که بتوانیم در این راه مددجویان بیشتری را به سوی خودکفایی پیش ببریم.

  • فردیس 6 هزار معلول دارد

رئیس اداره بهزیستی شهرستان فردیس گفت: توانبخشی مبتنی بر جامعه یا سی بی آر در روستای فرخ آباد زیبادشت فردیس انجام می پذیرد. به گزارش وبلاگ من علیرضا فتاح پور اضافه کرد: اکنون 6 هزار معلول در شهرستان فردیس شناسایی شده اند. در این طرح معلولان ساکن در روستای فرخ آباد زیبادشت شناسایی و به بهزیستی معرفی می شوند تا از خدمات و امکاناتی از قبیل مسکن، اشتغال، بهداشتی و آموزشی استفاده کنند.

وی ادامه داد: خانواده هایی که حداقل 2 معلول داشته باشند و زمین هم برای ساخت وساز داشته باشند، بهزیستی 180 میلیون ریال بلاعوض و 180 میلیون ریال تسهیلات بانکی با سود 5 درصد به آنها اعطا می کند. رئیس اداره بهزیستی شهرستان فردیس اظهار کرد: معلولانی که گواهی مهارت فنی و حرفه ای داشته باشند، تسهیلات بانکی تا سقف 150 میلیون ریال با سود 4 درصد در اختیار آنها قرار می گیرد. افرادی هم که مدرک فنی و حرفه ای نداشته باشند و بتوانند در خانه شغل ایجاد کنند، بهزیستی مبلغ 50 میلیون ریال وام خانگی به آنها پرداخت می کند.

فتاح پور گفت: همچنین به معلولان لوازم بهداشتی رایگان از قبیل ویلچر، واکر و... داده می شود. وی اضافه کرد: بیشتر این افراد معلولان جسمی حرکتی هستند که با جدیت به آنان خدمات رسانی می شود. علاوه بر ارائه خدمات توانبخشی به معلولان بستری در منزل، به تناسب نیاز خانواده به آنان کمک های موردی هم می شود. رئیس اداره بهزیستی شهرستان فردیس با اشاره به اهداف بهزیستی در خدمات رسانی به معلولان، اضافه کرد: کاستن تاثیر ناتوانی، توانمند کردن معلول برای حضور موثر در اجتماع، خودگردانی و کسب زندگی باکیفیت تر از هدف های بهزیستی در ارائه خدمت به افراد معلول است. وی گفت: مسئولیت توانبخشی نه تنها آموزش به افراد دارای ناتوانی و معلولیت است، بلکه مداخلاتی نیز در نظام های عمومی جامعه برای مناسب سازی محیط، تدارک حمایت از حقوق انسانی و توانمندسازی فرد معلول انجام می دهد. فتاح پور خدمات توانبخشی به معلولان در بهزیستی را شامل 5 بخشپزشکی، آموزشی، اجتماعی، حرفه ای و مبتنی بر جامعه برشمرد.

منبع: همشهری آنلاین

به "معلولان روستایی توانمندسازی خواهند شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معلولان روستایی توانمندسازی خواهند شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید