طرح جامع بهره وری و استراتژی اصلاح و ترمیم آب تدوین می گردد
به گزارش وبلاگ من به نقل از اتاق بازرگانی ایران، سیدمحمدحسین شریعتمدار، رئیس مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران در کنفرانس اقتصاد آب، ضمن تشریح دلایل و ریشه های اصلی بروز مسائل آب در کشور، اصلاحات ارضی در دهه 40 را آغازگر چالش های امروز کشور در حوزه کشاورزی و آب دانست.

وی اضافه کرد: افزایش قیمت نفت در دهه 50 به تخصیص یارانه های بیشتر یاری کرد و در نیمه دوم دهه 80 آثار فیزیکی این استراتژی به صورت خشک شدن تالاب ها و افت آب های زیرزمینی نمایان شد.
شریعتمدار، در مورد دو هدفی که با آغاز اصلاحات ارضی دنبال می شد، گفت: نابودی فئودالیسم ارضی و توسعه کشاورزی دو هدفی بودند که در این استراتژی دنبال می شد. در این بین هدف اول محقق شد و هدف دوم ناموفق باقی ماند.
بر اساس اظهارت وی، در ادامه پس از بالا رفتن بهای نفت و اعطای یارانه های بیشتر به بخش کشاورزی در نیمه دوم دهه 80 می بینیم که بخشی از تالاب ها خشک شدند و تعداد دشت های ممنوعه از 22 در سال 45 به 355 مورد در سال 94 و میزان روان آب های کشور به کمتر از 50 میلیارد مترمکعب رسید.
به باور این فعال اقتصادی، یکی از ریشه های چالش کنونی آب در کشور مسئله اصلاحات ارضی است که پس از آن استراتژی توسعه ملی بر اساس ساخت زیربناها و اتکا بر منابع نفتی و همچنین توسعه کشاورزی با استفاده از چاه های عمیق و سدسازی ها رونق گرفت.
شریعتمدار ادامه داد: در آن سال ها مالکان اراضی جدید به دلیل اینکه فراوری آب در قالب های جدید صرفه های بیشتری داشت، از ترمیم منابع آب موجود خودداری کردند؛ زیرا یارانه انرژی و نیز یارانه ارزی دریافت می کردند.
رئیس مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران در ادامه به موضوع طرح فدک و مشکلاتی که با اجرایی شدن این طرح برای کشور به وجود می آمد، اشاره نمود.
وی یادآور شد: در سال 90 این طرح از سوی دولت موردتوجه نهاده شد. هرچند با مطالعات اجرا شده متوجه شدیم عواقب ناشی از عملیاتی شدن این طرح می تواند برای کشور بسیار آسیب زا باشد. بنابراین جمعی از فعالان این حوزه با کوشش های بسیار و به همت اتاق ایران مانع از اجرای این طرح شدند.
این مقام مسئول در اتاق بازرگانی ایران اضافه کرد: در همان سال با ابتکار اتاق ایران قرار شد بر اساس قانون بهبود مستمر محیط کسب وکار این اتاق به موضوع کشاورزی و آب ورود کند و در این راستا مرکز ملی مطالعات راهبردی آب شکل گرفت.
شریعتمدار اعلام نمود: در این راستا مرکز ملی مطالعات 120 شاخص برای اقتصاد آب تعریف نموده که ظرفیت های قابل ملاحظه ای در آنها وجود دارد و تنها یکی از این شاخص ها موضوع قیمت آب است.
وی از شکل گیری بنیاد شورورزی ایران برای استفاده از منابع آب شور موجود در کشور نیز اطلاع داد و گفت: طرح جامع بهره وری آب کشور و تدوین استراتژی اصلاح و ترمیم آب با همکاری مجلس به عنوان برنامه های مهم در دستور کار قرار گرفته است.
منبع: خبرگزاری مهر